Akademsko psovanje

 

Ako vam treba lista pogrdnih reči (bad words) jednostavno preslušajte snimak ove akadamske emisije Radio Beograda i popišite ih.

Autor ovog nesvakidašnjeg dela, koje na analitički način utvrđuje poreklo psovki i njihovu međusobnu gradaciju, je Predrag Krstić a naziv je „Indeks opsovanog“.

Radio Beograd 3 – Psovke

 

Imate i ceo esej na: http://www.sveske.ba/bs/content/indeks-opsovanog

Isečak:

Kada se istroši familijarni korpus, psovke dobijaju izvestan stepen uopštavanja i čak apstrakcije, a objekti – epske i kosmičke razmere: “Jebem li ti Sunce žarko”; “Jebem ti Sunce kalajisano”; “Jebem ti seme i pleme”; “Jebem li ti, sve ti jebem”; “Jebem li ti sve po spisku”.

A kada se, kako i doliči psovanju, pukne od veličine i obima jebanja drugog i njegovog sveta, sledi povratak  sebi, slede psovke sa začudnim stepenom rezignirane ili samokritičke autoreferentnosti: “Jebem ti život”; “Jebo mater svoju”; “Jebaću te loše”.

Jebačko se psovanje međutim ni tu ne završava. Pošto se dâ oduška i tom samosažaljivom i “tragičnom osećanju života”, spremno se može krenuti u novo obrušavanje na objekte, ali ovog puta sa zavidnom preciznošću sasvim specifikovane: “Jebem te u glavu”; “Jebem te u usta”; “U dupe te jebem”; “Jebem ti koščice”.

Ako se učinilo da ova anatomija konačno zadovoljava psovača i iscrpljuje asortiman psovki s “jebanjem”, i onog najvećeg i onog najmanjeg, naravno da ni sada to nije tako. Izvarirani objekt odlazi u drugi plan, a uprvi upada dosad konstantni subjekt jebanja. Ispostavlja se naime da u psovkama on uopšte ne mora biti fiksiran, a da i kad to jeste u najčešćem prvom licu, može da na sebe uzme različite oblike ili svojstva: “Bog te jebo”; “Jebo te ko te posl’o”; “Jebo te onaj što te gleda”; Jebo te otac”; “Jebo ti pas mater” i – u daljoj razradi poslednje psovke koja nije najmanje zagonetna i važna zbog najdirektnijeg i na prvi pogled samooptužujućeg povezivanja rodbinskih i životinjskih odnosa ali, obratimo pažnju, ne opsovanog, kao u “Stoko smrdljiva”, već samog psovača, što opet povratno čini stvar utoliko gorom po opsovanog – “Jebo ti ja pas mater”.

 

No Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *